En mötesplats för samtal om små och lite större städer

Välkommen till Mötesplats Staden – ett försök att skapa en samlingspunkt för tankar, idéer och aktiviteter som pågår kring staden som fenomen och som livsmiljö. Tanken att skapa ett forum där olika intressen och perspektiv kring fysisk planering, stadsutveckling och urbanitet kan mötas. Att skapa en dialog mellan kommuner, forskare, intresseorganisationer, stadsbor, fastighetsägare och alla andra som på något sätt intresserar sig för den byggda stadsmiljön och dess olika dimensioner, det är en delikat uppgift som sysselsatt många genom decennierna och det finns inga patentlösningar för hur man ska gå till väga.

Utgångspunkten för Mötesplats Staden är en uppfattning om att det behövs en satsning på att fördjupa och samordna ett pågående samtal om staden som livsmiljö. Bakom Mötesplats Staden finns Centrum för kommunstrategiska studier (CKS), en centrumbildning vid Linköpings universitet som är ett samarbete mellan universitetet och fjorton medlemskommuner i östra Götaland. CKS övergripande uppgift är att främja forskning som är relevant för kommunernas verksamheter.

Under senare år har den fysiska planeringen fått en allt mer strategisk men samtidigt problematisk roll i kommunerna. Dels aktualiseras den av ett ökat fokus på platsmarknadsföring och dels har den starka kopplingar till det hållbarhetsbegrepp som sedan 1990-talet varit riktmärke för de flesta kommuners utvecklingsarbete. Begrepp som hållbar stad, nyurbanism, cultural planning och urban sprawl snurrar runt i politik, debatt och forskning. Begreppen fylls med olika betydelser i olika sammanhang och försvårar ibland dialogen mer än de underlättar. Olika idéer om det goda samhället materialiseras och möts i de fysiska stadsmiljöerna och ofta hamnar olika visioner och hållbarhetsaspekter på kollisionskurs. Behovet av samordning och en vidare kunskapsbas ökar i kommunernas planeringsarbete kring bebyggelse och transportinfrastruktur vilket också innebär att allt fler aktörer behöver delta i diskussionen.
CKS har som mål att skapa en arena för en fördjupad diskussion kring fysisk planering och kommunikationer och att därigenom främja kunskapstillväxt i kommunerna kring dessa frågor. Mötesplats Staden är samlingsnamnet för aktiviteter som CKS kommer att initiera på detta tema. Under 2009 startar dels den här bloggen på wordpress och dels kommer ett antal seminarier att äga rum i samarbete med andra organisationer i regionen.

På stadsrum.wordpress.com kommer nyheter, diskussionsinlägg och evenemangstips att publiceras. En förhoppning är att du som hittat hit deltar i samtalet genom att skriva kommentarer till inläggen. Se detta forum som ett experiment, ett försök att skapa en dialog kring föreställningar om staden, övergripande idéer om fysisk planering och stadsutveckling. Tanken är inte att gå in på detaljfrågor – annat än som exempel att reflektera över – och tekniska lösningar, men samtidigt är forumets utgångspunkt att det ska vara högt till tak, där möjligheten till reflexion och fördjupad kunskap står i fokus!

Välkomna till Mötesplats Staden!

Lämna en kommentar